Antibiotika- orsakad diarré och obalans i tarmfloran

Översikt

Antibiotika används ofta vid bakterieinfektioner, men behandlingen kan ge biverkningar som diarré. Antibiotika fungerar genom att döda eller minska tillväxten av de bakterier som gör dig sjuk, men läkemedlet kan också döda de goda bakterier som du behöver i din mage. Antibiotika kan nämligen inte skilja goda bakterier från onda. Det betyder att balansen i din tarmflora kan rubbas och att skadliga bakterier som är resistenta mot antibiotika kan ta över.

Symptom

De flesta som drabbas av antibiotikaassocierad diarré får milda symtom som:

 • Lös avföring
 • Mer frekventa avföringar

Antibiotikaassocierad diarré uppkommer vanligen ungefär en vecka efter att du börjar ta antibiotika. Men ibland börjar inte diarrén och andra symtom förrän flera dagar eller veckor efter att du avslutat antibiotikakuren.

Orsaker

Alla typer av antibiotika kan orsaka diarré, oavsett om du tar tabletter eller får intravenöst. Risken är störst med bredspektrumantibiotika, som dödar många olika typer av bakterier.

Diarré som en biverkning av antibiotika är oftast lindrig och går över av sig själv när du avslutar behandlingen. Men antibiotikaassocierad diarré är också vanligt hos patienter som vårdas på sjukhus eller vårdhem. Hos vissa äldre, sjuka och inlagda patienter kan antibiotika orsaka en C. difficile-infektion, som kan leda till allvarliga komplikationer som tarmväggsinflammation (kolit), svår uttorkning och toxisk megakolon, där tjocktarmen sväller upp och kan spricka.

Behandling

1. Probiotika

Probiotika tillför goda bakterier till magtarmkanalen – inte skadliga som orsakar infektioner. Probiotika påverkar inte antibiotikabehandlingen, utan förebygger bara antibiotikaorsakad diarré.

Det finns flera olika typer av probiotika. De som oftast har studerats i samband med antibiotikaassocierad diarré innehåller Lactobacillus rhamnosus och Saccharomyces boulardii CNCM I-745.

2. Ät och drick rätt

 • Drick mycket vatten för att undvika uttorkning. Använd vid behov
  vätskeersättning med elektrolyter.
 • Undvik alkohol och koffeinhaltiga drycker om de gör diarrén värre.
  Eftersom alkohol kan orsaka allvarliga reaktioner i kombination med
  vissa antibiotika är det viktigt att du läser bipacksedeln.
 • Många typer av yoghurt innehåller också probiotika. Kontrollera att
  det står ”levande bakteriekulturer” på förpackningen.

Personer som ofta har gastrointestinala symtom tenderar att drabbas av fler gastrointestinala biverkningar när de tar antibiotika, men det varierar från person till person.

Det innebär att mat som fungerar för andra inte nödvändigtvis fungerar för dig. Lita på vad din mage berättar för dig:

 • Om kryddstark mat ofta ger dig en orolig mage bör du undvika det när du tar antibiotika.
 • Om socker sätter fart på magen bör du kontrollera ditt sötsug.
 • Fiber är vanligtvis viktigt för matsmältningen, men du kan behöva minska mängden om du drabbas av diarré när du tar antibiotika.

Vad är Precosa för typ av probiotika?

Precosa är ett probiotiskt läkemedel som kan förebygga antibiotika-associerad diarré och obalans. Den innehåller en unik jäststam som är naturligt tålig mot antibiotika och kan därför tas samtidigt som antibiotikakuren. Precosa finns som kapslar eller som pulver i dospåsar.

Precosa kapslar och dospasar
keyboard_arrow_up