Hur påverkas tarmfloran av antibiotika?

Har du diarré och obalans i magen orsakad av antibiotika?

Lär dig här hur mikroorganismer fungerar och vilka orsaker som kan påverka din tarmflora.

Tarmflora

Tarmfloran påverkar både immunförsvar och tarmens funktioner

Vår tarmflora består av ett komplext ekosystem av olika mikroorganismer som bakterier, jäst och svampar som alla lever tillsammans i tarmen.

Tarmflorans mikroorganismer spelar en viktig roll för vårt immunförsvar och tarmens funktioner och hjälper till med både matsmältning och att skydda tarmen mot skadliga bakterier och virus.

Balansen är viktig

Balansen mellan tarmflorans mikroorganismer påverkas både av vad vi äter och hur vi mår. En varierad kost och hälsosam livsstil ger bra förutsättningar för en balanserad tarmflora och en väl fungerande tarm.

Dysbios – obalans mellan tarmflorans mikroorganismer

Ensidig kost, stress, sjukdom och vissa läkemedel är alla faktorer som kan påverka balansen mellan tarmflorans olika mikroorganismer. När balansen rubbas uppstår dysbios = obalans i tarmen. Då kan tarmens normala funktioner och immunförsvar påverkas och vissa bakteriestammar får möjlighet att växa till och blir fler. Det här kan resultera i magtarmbesvär som magont, uppsvälldhet, gaser och diarré.

Diarré och obalans i tarmen vid antibiotikabehandling

Besvär från mage och tarm är vanliga biverkningar av antibiotika. Upp till 30% av de som som behandlas med antibiotika drabbas av diarré (frekvent lös eller vattning avföring).

Antibiotika används för att behandla infektioner som orsakas av bakterier, exempelvis vid halsfluss. Det finns olika sorters antibiotika, de som har brett spektrum och som påverkar många olika sorters bakterier och de med smalt spektrum som påverkar ett fåtal bakterier. Ju bredare spektrum desto mer påverkas kroppens nyttiga bakterier som normalt finns i kroppen och tarmen. Det är därför bättre att så ofta som möjligt använda antibiotika med smalt spektrum. Eftersom antibiotika även påverkar bakterierna i tarmen kan tarmflorans balans rubbas (dysbios). Om mängden nyttiga bakterier i tarmen minskar kan andra bakterier växa till och orsaka magtarmbesvär som diarré.

obalans i tarmfloran
Precosa kapslar och dospasar

Precosa produkter

Precosa är ett probiotiskt läkemedel som kan förebygga antibiotika-associerad diarré och obalans. Den innehåller en unik jäststam som är naturligt tålig mot antibiotika och kan därför tas samtidigt som antibiotikakuren. Precosa finns som kapslar eller som pulver i dospåsar.

keyboard_arrow_up