Fördelar med probiotika

Vad är probiotika?

I dagens samhälle är en god hälsa viktigare än någonsin. Många är intresserade av mer naturliga sätt att hålla sig friska eller behandla sjukdomar. Du har säkert hört talas om probiotika, men har du någonsin funderat på om de är bra för dig?

Probiotika är levande mikroorganismer (”goda” bakterier eller jäst) som i tillräcklig mängd kan ge positiva hälsoeffekter. De finns naturligt i våra tarmar och hjälper till att bevara tarmflorans balans.

Din tarmflora innehåller över 100 000 miljarder bakterier och jäststammar (från 1 000 olika arter).

Dessa goda bakterier och jäststammar är viktiga för hälsan eftersom de:

  • producerar vitaminer
  • hjälper till att ”smälta” maten
  • utsöndrar antimikrobiella ämnen
  • stärker immunförsvaret
  • skyddar mot vissa sjukdomar

Hur fungerar probiotika?

Probiotika förhindrar att skadliga mikrober sprider sig i magtarmkanalen och orsakar diarré och andra sjukdomar. En överväxt av skadliga mikrober skapar en obalans i tarmfloran.

När du är frisk är din tarmflora balanserad. Men det finns vissa saker som kan rubba den ömtåliga balansen:

  • vissa läkemedel t ex antibiotika
  • en fettrik kost utan fiber
  • vissa sjukdomar (t.ex. inflammatorisk tarmsjukdom)
  • nedsatt immunförsvar
  • stress

När tarmfloran är i obalans sjunker mängden av ”goda” bakterier och jäststammar i tarmen.

Probiotika bidrar till en bättre balans

Probiotika innehåller välgörande eller ”goda” bakterier, det vill säga levande mikroorganismer som kan ge positiva hälsoeffekter. Hälsofördelarna anses bero på probiotikans förmåga att återställa tarmflorans naturliga balans.

Vilka fördelar har probiotika?

Probiotika verkar på tarmens ekosystem för att förbättra och stärka dess barriärfunktion, öka immunresponsen och minska inflammation.

Probiotika kan hjälpa till att balancera de ”goda” bakterierna i ditt tarmflora. Probiotika innehåller bra bakterier, det vill säga levande mikroorganismer som kan ha positiva hälsoeffekter i adekvata mängder. Hälsofördelarna anses bero på förmågan hos probiotikum att återställa den naturliga balansen i tarmfloran.

Probiotika finns i jästa och syrade (fermenterade) livsmedel och som tillskott eller läkemedel.

Vad är Precosa för typ av probiotika?

Precosa är ett probiotiskt läkemedel som kan förebygga antibiotika-associerad diarré och obalans. Den innehåller en unik jäststam som är naturligt tålig mot antibiotika och kan därför tas samtidigt som antibiotikakuren. Precosa finns som kapslar eller som pulver i dospåsar.

Precosa kapslar och dospasar
keyboard_arrow_up